Sinds de uitvinding van braille bestaan brailletekens uit een combinatie van zes punten. Fabrikanten van elektronische brailleleesregels besloten acht braillepunten te voorzien. Voor het Nederlandse taalgebied is nooit gestandaardiseerd hoe je karakters weergeeft in achtpuntsbraille. Op 28 oktober 2020 publiceerde de Braille-Autoriteit voor het Nederlandse taalgebied een eerste versie van een achtpunts braillestandaard voor het Nederlands.
We roepen producenten van screenreaders, brailleleesregels, notitietoestellen, brailleprinters en andere brailleproducten die met achtpuntsbraille werken op om deze standaard te implementeren tegen 31 december 2020. De tabel is beschikbaar in LibLouis vanaf versie 3.14.
Feedback
Gebruikers kunnen feedback geven aan de werkgroep achtpuntsbraille over de standaard via wijzigingsverzoeken. Als u ingelogd bent op deze website, kunt u reageren op bestaande wijzigingsverzoeken of zelf een nieuw verzoek indienen. We verwachten dan wel dat u een concreet alternatief formuleert.
- Zitten er fouten in de standaard?
- Heeft u suggesties om iets duidelijker of logischer te maken?
- Zijn er symbolen die ontbreken?
Als u een extra karakter wilt toevoegen, stel dan ook meteen een nog beschikbare puntencombinatie voor. Als u voorstelt om iets te wijzigen, controleer dan of het alternatief nog beschikbaar is.