In een gebouw kan je braillemarkeringen aanbrengen. Hier volgen enkele voorbeelden en tips:
Voorbeelden
- De nummers van hotelkamers,
- de namen van vergaderzalen,
- de cijfers op liftknoppen,
- het verschil tussen dames- en herentoilet,
- de betekenis van knoppen op drankautomaten of andere apparaten die je met knoppen bedient
Tips
- Consequente plaatsing: de braillelezer ziet de braillebordjes uiteraard niet hangen. Om ze toevallig te ontdekken, moeten ze op zeer logische plaatsen hangen, vb. het nummer van de hotelkamer vlakbij de deurklink. Als de braillelezer weet dat er aanduidingen in het gebouw zijn, is het heel belangrijk dat ze steeds op dezelfde plaats zijn aangebracht, vb. op de muur naast de deur aan klinkzijde op 140 cm hoogte.
- Informatie die verticaal op een muur hangt, is moeilijk leesbaar. Horizontaal geplaatste tekst heeft de voorkeur.
- Het Handboek Toegankelijkheid publieke gebouwen van Gelijke Kansen Vlaanderen en Inter beveelt aan om tactiele borden aan te brengen op een hoogte tussen 140 en 170 cm.
- Respecteer de braillestandaard: we zagen ooit een liftknop die moest verwijzen naar verdieping 1a maar omdat het herstelteken ontbrak, stond er in braille 11.
- Respecteer de afmetingen tussen karakters en tussen de individuele punten binnen een karakter.
- Kies voor slijtvaste materialen: als er 1 braillepuntje verdwijnt, verandert de betekenis van het karakter
- Laat een braillelezer een proef en het eindresultaat controleren: zo kwamen we al braillebordjes tegen die ondersteboven waren aangebracht of waar een vorm van kortschrift was gebruikt waarmee de meeste braillelezers niet vertrouwd zijn.
- Besteed ook aandacht aan de niet-braillelezer: zorg dat de informatie grootgedrukt en contrastrijk is. U kunt ook werken met letters en cijfers in reliëf, vb. voor liftknoppen of kamernummers.