Opsommingstekens

Ingediend op 18-07-2017 om 14:31 door Dorine in 't Veld

Status: Voorstel werkgroep
Type standaard: 6 Punts
RFC-ID: RFC-000706

Uitleg van het verzoek:

Besluit werkgroep 6-punts, 15 november 2018:

Opsomming: alleen liggend streepje gebruiken, geen asterisk.

Als er verschillende niveaus zijn in opsommingslijsten:

 • eerste niveau op positie 1
 • tweede niveau op positie 3
 • derde niveau op positie 5

Voorstel was:

Hier gaan de verschillende producenten anders mee om. Is standaardisatie wenselijk en mogelijk?

In de braillestandaard 2005 worden alleen het ‘liggend streepje’ en de asterisk genoemd.

Welk alternatief stelt u voor?

Er werd geen alternatief opgegeven.

5 gedachten over “Opsommingstekens”

 1. Als ik het probleem goed begrijp, gaat het vooral over geneste lijsten. Dus opsommingen van meerdere niveaus diep. Ik zie meestal dat de hoofdlijst met 36 wordt aangeduid en een sublijst met 35. Voor een nog ondergeschikt niveau heb ik al 2356 gezien.
  Het brailleproductiecentrum Leuven werkt met een hangende inspringing maar dat zou ik niet aanbevelen vanwege veel ruimteverlies. Dus
  – dit is tekst van
  het hoogste niveau
  – en dit is een element
  dat ondergeschikt is aan het vorige
  element
  – nog een tweede ondergeschikt
  element
  – en nu weer een element op
  het hoogste niveau

  In het zwartschrift bestaan er waarschijnlijk tien soorten bolletjes vierkantjes of weet ik veel die je als opsommingsteken kunt gebruiken. Ik zou de braillelezer daar niet mee lastigvallen

 2. Ik heb nog nooit een Belgisch brailleblad onder handen gehad, geen idee hoe onze zuiderburen lijsten maken.

  Bij CBB producten die ik lees, een krantenknipselblad en een tijdschrift, kom ik bijna nooit opsommingstekens tegen. Ik kan mij ook niet herinneren hoe het CBB lijsten maakt.

  Bij Dedicon, de les- en studieboek producent, kom ik ze in bijna elk boek tegen. Ze zijn bijna altijd één niveau diep, heel zelden kom ik twee niveaus tegen (geloof maar één keer).

  Persoonlijk hou ik van simpele lijsten. Een “liggend streepje” en “inspringspaties” is voor mij duidelijk genoeg. Aangezien lijsten vaak kort zijn, hoogstens 10 elementen, lijkt mij het ruimteverlies door het inspringen beperkt. Waarschijnlijk is dan één opsommingsteken genoeg. Dat men in zwartschrift vele tekens gebruikt (bolletjes, streepjes, vierkantjes …) lijkt mij minder relevant dan een optimale leesbaarheid voor ons als braillelezers.

  Voorbeeld⠀van een lijst, twee niveaus diep, waarbij slechts één (lijst)opsommingsteken gebruikt wordt (liggend streepje):
  ⠨⠙⠊⠞⠀⠊⠎⠀⠑⠑⠝⠀⠇⠊⠚⠎⠞
  ⠤⠀⠨⠑⠑⠗⠎⠞⠑⠀⠑⠇⠑⠍⠑⠝⠞
  ⠀⠀⠀⠃⠇⠁⠓⠀⠃⠇⠁⠓⠀⠃⠇⠁⠓⠀⠃⠇⠁⠓
  ⠀⠀⠀⠃⠇⠁⠓⠀⠃⠇⠁⠓⠀⠃⠇⠁⠓⠲
  ⠤⠀⠨⠞⠺⠑⠑⠙⠑⠀⠑⠇⠑⠍⠑⠝⠞
  ⠤⠀⠨⠙⠑⠗⠙⠑⠀⠑⠇⠑⠍⠑⠝⠞
  ⠀⠀⠀⠤⠀⠀⠨⠞⠺⠑⠑⠀⠝⠊⠧⠑⠁⠥⠄⠎⠀⠙⠊⠑⠏
  ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠃⠇⠁⠓⠀⠃⠇⠁⠓⠀⠃⠇⠁⠓⠀⠃⠇⠁⠓
  ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠃⠇⠁⠓⠀⠃⠇⠁⠓⠀⠃⠇⠁⠓⠲
  ⠀⠀⠀⠀⠤⠀⠀⠨⠝⠕⠛⠀⠍⠑⠑⠗⠀⠃⠇⠁⠓⠀⠃⠇⠁⠓
  ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠃⠇⠁⠓⠀⠃⠇⠁⠓⠲
  ⠤⠀⠨⠧⠊⠑⠗⠙⠑⠀⠑⠇⠑⠍⠑⠝⠞

  1. Het voorbeeld van Peter is inderdaad wat ik bedoelde met een hangende inspringing. HHet Brailleproductiecentrum Leuven doet het zo. Dat leidde soms tot enrom plaatsverlies. In studieboeken is een opsomming vaak meerdere braillepagina’s lang. Je verlist op elke regel minstens 2 karakters.
   Transkript werkt omgekeerd: elke paragraaf begint met een inspringing van drie spaties. Ook als het om opsommingen gaat.

 3. In informatieve boeken kom je vaker lijsten tgen dan in fictie. In ijsten met twee niveaus lijkt mij het gebruik van twee verschillende opsommingstekens wel handig. Een sterretje vind ik leuk aanvoelen; dat mag van mij het hoogste niveau aanduiden. Lijsten met drie of vier niveaus zouden moeten worden verboden.

Geef een reactie